A zsűri szakmai értékelője

A zsűri 2012. március 22-én  gyűlt össze a Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Nemzetközi Grafikai Biennáléra beérkezett alkotások értékelésére.

A zsűri tagjai:

  • Dr. Erőss István, grafikusművész; egyetemi docens, tanszékvezető – Eszterházy Károly Főiskola, Eger, Magyarország
  • Gaál József, festőművész; egyetemi docens – Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest, Magyarország
  • Opriș Cristian, grafikusművész; egyetemi asszisztens – Universitatea de Arta si Design, Kolozsvár, Románia
  • Siklódi Zsolt, grafikusművész; a Biennale kurátora – Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Románia
  • Dr. Ujvárossy László, grafikusművész; egyetemi professzor – Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, Románia
  • Vécsi Nagy Zoltán, művészettörténész – Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely, Románia
  • Kassay L. Péter, igazgató, a zsűri titkára – Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Románia

A Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Székelyföldi Grafikai Biennáléra 850 alkotás érkezett be, amelyből, figyelembe véve a pályázati kiírásban feltüntetett szempontokat, a zsűri 270 alkotást választott ki az első körben. Ezen alkotások közül választja majd ki a zsűri 2012. április 27-én a Biennálé díjazott grafikáit. Az előzsűrizésen továbbjutott 270 alkotás Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Székelyföldi Grafikai Biennále grafikai anyagát képezik. Ezek az alkotások kerülnek kiállításra, illetve benne lesznek a Biennále katalógusában.

A zsűri az alábbi kritériumok alapján szelektált:

 1.  A pályázati kiírásban kért feltételek teljesítése

 Itt elsősorban azokat a feltételeket vette a zsűri figyelembe, amelyek a meghirdetett pályázat alapján kizáró jelleggel bírtak, mint például mind a két kategóriában meghirdetett maximális méreteknek való megfelelés, vagy egy másik szempont volt a sokszorosító grafikai technikákban használatos módszereknek való megfelelőség,. A harmadik szempont magára a beküldött grafikák alkotóira vonatkozott, értékelték, hogy beleillik-e a pályázók körébe.

2. Az esztétikai szempontok

 A zsűri az alkotások kiértékelésekor a következő szakmai szempontok figyelembe vételével döntött:

  • A mű eszmei mondanivalója;
  • A mű milyen esetleges új utakakat mutathat a mai kortárs grafika területén;
  • A beérkezett alkotások összeségében milyen minőségi hierarhiát követnek.

A zsűrizés során minden alkotást kivetítettek videóprojektoron keresztül, és valamennyit értékelték a fenti szempontok figyelembe vételével. A zsűri, tagjainak szakmai véleményére alapozva a zsűritagok szavazata alapján döntött minden beérkezett grafikáról.

Összegzés

A szakmai szempontokat figyelembe véve a zsűri a következő értékelést adja, illetve a a köv. következtetéseket vonja le a Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Székelyföldi Grafikai Biennáléra beérkezett alkotásokkal kapcsolatosan:

A Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Székelyföldi Grafikai Biennálé szakmai anyaga a vártnál jobb, a két évvel ezelőtt megrendezett Grafikai Szemle grafikai anyagát több szempontból felülmúlja. Elsősorban kiemelendő az alkotások sokszínűsége, amely abból adódik, hogy több országból érkeztek alkotások mint két évvel ezelőtt. Olyan országok is képviseltették magukat az idén mint Japán, India, Irán ami teljesen új szemléletet hozott a Biennále palettáján, de jelentkeztek olyan erős szakmai hagyományokkal bíró országok alkotói is, mint Lengyelország, Németország vagy  Oroszország.

Az olyan hagyományos grafikai teknikák mellett mint a linómetszet, rézkarc vagy litográfia, a kísérleti kategóriában megjelentek a mai modern teknikai eszközökkel készített alkotások is. Itt említésre méltóak a számítógépes grafikusrajzok és C-printek is.

Összegzésképpen a Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Székelyföldi Grafikai Biennálé anyaga szakmailag nagyon jónak, pozitívnak értékelhető.

Gyergyószárhegy
2012. március 23.