Holnap jelentik be a IV. Székelyföldi Grafikai Biennále díjazottjait

11 hazai és külföldi grafikusművészt díjaznak a IV. Székelyföldi Grafikai Biennále gáláján október 12-én, szerdán 18 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. Idén a Biennále 4 díja mellett további 7 alkotást tüntetett ki a nemzetközi zsűri, amelyekre a felajánlások a kiírás ideje alatt érkeztek Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem és több hazai alkotótábor – a Gyergyószárhegyi Művésztelep, a Zereda Művésztelep, valamint a Pulzus Művésztelep részéről.

Az előző kiadáshoz képest a biennále résztvevőinek száma szinte kétszeres, az esemény híre az óceánokon is átment, első alkalommal jelentkeztek az Egyesült Államokból, Argentínából, Mexikóból, Taiwanból és Thaiföldről grafikusművészek. A beérkezett munkákból közel 250 alkotás kerül kiállításra október 12-én az Erdélyi Művészeti Központban és Székely Nemzeti Múzeumban Sepsiszentgyörgyön. A hagyományos és digitális technikákat felhasználó grafikai alkotások nemzetközi szemléje november 13-ig látogatható. A Biennále tárlatát Siklodi Zsolt kurátor nyitja meg, az eseményen jelen lesz dr. Farkas Balázs konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében.

A díjátadó műsor részeként színpadra lép Jazzappella énekegyüttes, melynek tagja a sepsiszentgyörgyi Gáspár Csaba is. A Jazzappella projekt 2006-ban indult, kezdeményezője András Zoltán, akit többen a Sarmalele Reci énekeseként ismernek, kevesen tudják róla, hogy zeneszerző és muzsikus is egyben. A héttagú Jazzappella énekegyüttes az interneten és a rádiókban első felvételükkel, a Să ningă iar acappella karácsonyi dallal vált ismertté 2010-ben.  Öt év múlva, új felállásban készítették elő első lemezük anyagát, amelyet hazai és európai koncertturné követett. Az együttes számos fesztiválon fellépett már, de itthoni és határon túli rádiók és televíziók vendége is volt.

Október 11-én 19 órától az elmúlt kiadás első helyezettjének, Szőke Erikának a Terítsd ki lepedőt! című egyéni tárlata lesz látható a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.  Szőke Erika munkáit Csanda Máté művészettörténész mutatja be a megnyitó keretében. A kísérőrendezvények sorát Ioan Horvath Bugnariu kolozsvári grafikusművész egyéni tárlata  zárja, amely október 14-től lesz látogatható a Lábas Házban, a tárlatot október 13-án, 18 órától Németh Júlia művészettörténész nyitja meg.

Szőke Erika – a 2014-es Székelyföldi Grafikai Biennále fődíjasa – a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Képzőművészeti és Művészetpedagógiai Karának abszolvense, a szlovákiai Nagykéren (Veľký Kýr) él és alkot. A fiatal képzőművész elsősorban fotográfusként ismert, munkáiban a legkülönbözőbb analóg és digitális fotográfiai technikákat alkalmazza és vegyíti, gyakran játékosan experimentatív, saját fejlesztésű, a fotó és a sokszorosított grafika határterületeit súroló eljárásokra építve, nem ritkán fénykép alapú objekteket és installációkat hozva létre. Műveinek leghangsúlyosabb, központi témája az emlékezés – az egyéni és kollektív emlékezet sokszor rejtett, nehezen felfejthető nyelvtana, emlékezés és felejtés egymásra utaltsága, dinamikája, az emlékezet által rögzített képi fragmentumok ábrázolhatóságának folytonos kutatása és problematizálása. Munkái gyakran a család motívuma mentén szerveződnek nagyobb tematikus egységekké – ezek a sokszor rendkívüli metaforikus erővel bíró – és igencsak személyes ihletettségű – alkotások rendszerint a generációs emlékezet, a családi mikrokozmosz mindennapjaiból „előhívható” képfóliák, látvány- élményszilánkok, cselekvésminták áthagyományozódásáról beszélnek érzékeny szimbolikával – és nem ritkán finom humorral is átszőve.

Ioan Horvath Bugnariu grafikusművész több éven keresztül a kolozsvári Művészeti és Formatervezői Egyetem Grafikai Tanszékének vezetője volt és egyben mestere a számos székelyföldi grafikusnövendéknek. A Székelyföldi Grafikai Biennále támogatója a kezdetektől fogva, volt már résztvevője, zsűritagja a rendezvénynek és 2012-ben pedig elnyerte a Biennále Nagy Pál-díját Cola 4 című munkájával. Közel negyvenöt éves pályafutása alatt összesen 23 egyéni kiállítása volt az országban és külföldön, 19 alkalommal vett részt romániai alkotókat bemutató kiállításokon Európába és az Egyesült Államokban. Több mint 300 könyvborítót tervezett számos hazai kiadó számára és 14 gazdagon illusztrált kötet dicséri munkásságát.