III. Székelyföldi Grafikai Biennále

2014. szeptember 5. – december 20. között harmadik alkalommal is megszervezésre kerül a Grafikai Szemle, a III. Székelyföldi Grafikai Biennále. A Kovászna Megye Tanácsa, a Hargita Megye Tanácsa, illetve a Maros megyei önkormányzat által először 2010-ben, majd 2012-ben meghirdetett kiírás eddig 26 ország grafikusművészeit vonzotta be.

Az idei szervezők, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, illetve a társszervezők, Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ továbbra is három ezereurós díjat és egy kétezer eurós fődíjat osztanak ki. Mind hagyományos, mind kísérleti grafika kategóriában lehet pályázni. A négy legkiválóbb alkotást egy nemzetközi szakmai zsűri választja ki.

Az alkotások elbírálása két lépésben történik: a digitális formában beérkezett munkák egy előzsűrizésen esnek át, melynek során kiválasztják közülük a részvételre javasolt 200 postázandó alkotást, majd ezekből egy újabb zsűrizés eredményeként a négy díjazott munkát.

A díjkiosztó gálára 2015. január 21-én kerül sor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban.

A biennáléra beválogatott alkotások az Erdélyi Művészeti Központban lesznek kiállítva.

A kiírás teljes magyar, román és angol nyelvű  szövege, a részvétel feltételei, illetve a jelentkezési űrlap letölthető a www.grafikaiszemle.ro honlapról. Ugyanitt további információk is elérhetők.

A rendezvény fővédnöke Kelemen Hunor, Románia volt kulturális minisztere.