Beszámoló

VAR_005

Megnyílt a kiállítás, átadtuk a díjakat

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én nyílt meg Sepsiszentgyörgyön, az Erdélyi Művészeti Központban a Grafikai Szemle, III. Székelyföldi Grafikai Biennále tárlata. Ez alkalomból adtuk át ünnepélyes keretek között a legjobb alkotásoknak járó díjakat.

A biennále megnyitóünnepsége az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) vette kezdetét, ahol Vécsi Nagy Zoltán, az intézet vezetője és Siklodi Zsolt, a biennále kurátora köszöntötte az egybegyűlteket, illetve méltatta a kiállítást.

A Grafikai Szemle történetét ismertetve Siklodi Zsolt elmondta, hogy az egy a székelyföldi megyék, vagyis Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsai által felkarolt nemzetközi képzőművészeti rendezvény, amely először 2010-ben, majd 2012-ben került megszervezésre. Elindításával a szervezők célkitűzése az volt, hogy feltérképezzék szűkebb és tágabb térségünk, vagyis a Székelyföld és a Kárpát-medence képzőművészeti törekvéseit a globális trendekhez képest, illetve az, hogy általa elhozzák, megismertessék velünk a világ más tájain megszülető képzőművészeti szemléletmódokat. Azt, hogy a biennále valóban nemzetközivé vált, szerinte az is igazolja, hogy a grafikai versenyre összesen 336 művész nevezett be 783 alkotással, a világ 32 országából. Hozzátette, a nemzetközi összetételű, grafikusművészekből, egyetemi tanárokból álló zsűri a beérkezett alkotásokból 228-at válogatott be a biennáléra, amelyek most először láthatók itt kiállítva az Erdélyi Művészeti Központban és Székely Nemzeti Múzeumban. Előbbiben a kísérleti grafika kategóriájába tartozó alkotások, illetve az idei biennále díjazott munkái, utóbbi helyszínen a hagyományos grafika technikájával készült alkotások.

A rendezvény megvalósítását értékelve a kurátor elmondta: „Ezen adatokra támaszkodva most már joggal kijelenthető, hogy a Székelyföldi Grafikai Biennále az ország legnagyobb ilyen jellegű képzőművészeti versenyévé, rendezvényévé vált. A grafikai szemle tehát jó irányba halad, kivívta már magának azt a rangot, amely kötelezi a nevezni szándékozó művészt a minőségre.”

Vécsi Nagy Zoltán megnyitóbeszédében kifejtette, meggyőződése, hogy az immár nagykorúságába lépő, harmadik Székelyföldi Grafikai Biennále jótékonyan befolyásolja régiónk, a Székelyföld, de tágabb vonatkozásban a nemzet, az ország egésze, illetve az egész Kárpát-medence térségének képzőművészeti életét. Szerencsésnek nevezte, hogy a biennále szervezői nyitottságából adódó kapcsolati tőkének köszönhetően a rendezvény nemzetközisége tényleges, amelynek következményeként a szemlére kiváló grafikusok alkotásai jutottak be. „Örvendetesnek tartom, hogy ebben a színvonalas nemzetközi mezőnyben méltó módon állnak helyt nemcsak a tágabb térség, de a helyi, azaz az erdélyi, székelyföldi grafikus művészek is” – tette hozzá.

A kiállításmegnyitót követő díjátadó gálán a Háromszék Kultúrájáért Díjat és a biennálé legjobb alkotásainak járó díjakat adták át. Két különdíjat, három, a szervező székelyföldi megyék által felajánlott ezereurós díjat, illetve egy kétezer eurós, a kulturális minisztérium által biztosított fődíjat osztottak ki. A Zereda Művésztelep Díját Lakatos Gabriella udvarhelyi képzőművész kapta; a Pulzus Művésztelep Díját Filep Norbert grafikusművésznek ítélték oda; a Hargita Megye Tanácsa által felajánlt Nagy Imre-díjat megosztva kapta Magda Szplit lengyelországi, valamint Teodor Asenov bulgáriai grafikusművész; a Nagy Pál-díjat, amelyet a Sóvidék Kistérségi Egyesület adományozott, Diar Nurbintoro, Indonézia nagykövete vette át Reno Megy Setiawan indonéziai képzőművész nevében; a Kovászna Megye Tanácsa által felajánlott Plugor Sándor-díjat Tamás Sándor megyeitanács-elnök adta át Kárpáti Gergely magyarországi képzőművésznek; végül pedig a Biennále Fődíját Szőke Erika, szlovákiai grafikusművész vehette át Hegedűs Csillától, az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettesétől. A gálát az Impro-Víziók 2.2 dzsesszzenekar közreműködése tette színesebbé.

A szervezők ezúton is köszönik minden résztvevő művésznek, hogy alkotásával hozzájárult a rendezvény színvonalához és sikeréhez.

Az immár harmadik kiadását megért Grafikai Szemlét idén Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezte meg szoros együttműködésben Hargita Megye Tanácsával, az Erdélyi Művészeti Központtal és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal.

A rendezvényt Románia Kulturális Minisztériuma, az RMDSZ Maros Megyei Szervezete, a Sóvidék Kistérségi Egyesület, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Pulzus Művésztelep, a MUKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület, a Romániai Képzőművészek Egyesületének Sepsiszentgyörgyi Fiókja, a Székely Nemzeti Múzeum, és a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér támogatta.

A biennále kiemelt médiatámogatója volt a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete, médiapartnere volt a Háromszék, a Hargita Népe, a Transindex, az Erdély.ma, a Székely Hírmondó, a Népújság, a KorkéP, az Erdélyi Magyar Televízió, a Hargita Stúdió, a Román Televízió Magyar Adása, a Marosvásárhelyi Rádió, a Kolozsvári Rádió és a Sláger Rádió.

A III. Grafikai Szemle fővédnöke Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Románia korábbi kulturális minisztere.

Ezúttal is köszönjük nekik a támogatást!