previous arrow
next arrow
Slider
 • A biennáléra beválogatott alkotások / 2020
  A biennáléra beválogatott alkotások / 2020

  A tízhetes jelentkezési időszak alatt közel 2100 pályamunka érkezett be 65 ország 868 alkotójától. A szakmai zsűri 301 alkotást válogatott be a biennálé törzsanyagába, melyeket az alábbi listában közlünk. FONTOS! A globálisan elterjed COVID 19 – koronavírus járványra való tekintettel, módosítanunk kellett a 2020-as biennálé szervezésén. Kérjük, a kiválasztott alkotasokat NE KÜLDJÉK EL! A továbbíakban […]

 • Változatlan a Székelyföldi Grafikai Biennálé iránti szakmai érdeklődés
  Változatlan a Székelyföldi Grafikai Biennálé iránti szakmai érdeklődés

  Idén is töretlen a Székelyföldi Grafikai Biennálé iránti szakmai érdeklődés, amit az is igazol, hogy a tavalyi 58-hoz viszonyítva az idén 65 országból jelentkeztek műveikkel a grafikusok. A biennálé előző kiadásaihoz hasonlóan a magyarországi, lengyelországi és romániai vonal még mindig a legmarkánsabb, de idénre megerősödött egyes keleti országok képviselete is mint például Thaiföld, India, Kína […]

 • Módosult a G6 pályázási határideje
  Módosult a G6 pályázási határideje

  Plusz 3 nap áll a képzőművészek és képzőművészeti egyetemi hallgatók rendelkezésére, hogy jelentkezzenek és munkájukat elküldjék a 6. Székelyföldi Grafikai Biennáléra. A szervezők március 20. helyett március 23. (hétfő) éjfélig várják a pályamunkák digitális reprodukcióit. Az elektronikus jelentkezési lap és a pályázással kapcsolatos további információk a megtalálhatóak a következő linken: https://grafikaiszemle.ro/hu/call-for-application/.

 • Marcin Bialas kiállítása Budapesten
  Marcin Bialas kiállítása Budapesten

  Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálén a lengyel művész a Magyar Képzőművészeti Egyetem díjában részesült. 2016-ban az MKE Grafika Tanszék kezdeményezésére, az Egyetem vezetésének támogatásával és a Szenátus jóváhagyásával a Székelyföldi Grafikai Biennálén MKE díjat alapított, mely a díjazott számára egyéni kiállítás lehetőségét biztosíja az egyetem Aulájában. Első ízben Cristian Opris díjazott kiállítása került bemutatásra 2017-ben, […]

 • Nyilvános a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázati kiírása
  Nyilvános a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázati kiírása

  A G6 felhívása már elérhető a hazai és nemzetközi szakma részére A Székelyföldi Grafikai Biennálé 2020-ban ünnepli megalapításának tízéves évfordulóját. A szervezők január 14-én sajtótájékoztató keretében mutatták be az idei kiadás koncepcióját,  ismertették az újdonságokat illetve az idei biennálé szerkezetét. A hatodik alkalommal megszervezésre kerülő rendezvény kiváló alkalom a szervezők számára, hogy összegezzék az elmúlt […]

 • Pályázati felhívás, 2020
  Pályázati felhívás, 2020

  A Kovászna, Hargita és Maros megyék tanácsai, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Maros Megyei Múzeum, pályázatot hirdet a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálén való részvételre. Preambulum 2020-ban ünnepli megalapításának tízéves évfordulóját a Székelyföldi Grafikai Biennálé. A nemzetközi szakmai seregszemle megvalósult kiállításai, a benevezett művek szakmai minősége és mennyisége azt igazolta, hogy a grafikai eljárások és az ezeken keresztül történő különböző képi megjelenítési formák fejlődése folyamatos. A hatodik alkalommal megszervezésre kerülő biennálé kiváló alkalom a szervezők számára, hogy összegezzék az elmúlt évtized tapasztalatait, és ezeket a következő rendezvény szervezése kapcsán kamatoztassák.

 • Háromoldalú együttműködési megállapodás Krakkóban.
  Háromoldalú együttműködési megállapodás Krakkóban.

  A Krakkói Grafikai Triennálét szervező International Print Triennieal Society, a Miskolci Grafikai Triennálét rendező Hemann Ottó Múzeum és Galéria, valamint a Székelyföldi Grafikai Biennálét képviselő Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetői június 11-én Krakkóban, együttműködési megállapodást írtak alá egymás szakmai kezdeményezéseinek, rendezvényeinek támogatásáról. A Ferencz S. Apor valamint Erőss István kurátorok jelenlétében, Marta Anna Raczek-Karcz, Kónya […]

 • Megnyílt az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé
  Megnyílt az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé

  2018. október 13-án a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban megnyílt az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállítása, a díjátadó gálaműsorra a Tamási Áron Színházban került sor, ahol a szervezők ismertették a biennálé díjazott művészeit és alkotásait. A fődíjat Jing Liu kínai képzőművész nyerte el a Mesterek című sorozatával.

 • Siklodi Zsolt (1966–2017) emlékkiállításának megnyitója
  Siklodi Zsolt (1966–2017) emlékkiállításának megnyitója

  Kiállítással egybekötött könyvbemutatóra került sor „Egy lezáratlan életmű dokumentumai” címmel október 12-én, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. A kiállítás Siklodi Zsoltnak, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának állít emléket.

 • Játékok küzdőtere – a fiatal generáció hangja
  Játékok küzdőtere – a fiatal generáció hangja

  2018. október 12-én került sor a lengyel grafikus, Kamil KOCUREK a Játékok küzdőtere című, egyéni kiállításának megnyitójára a sepsiszentgyörgyi Keresztes Házban. A jelenlévőket Magdalena Hanysz-Stefańska, a kiállítás kurátora köszöntötte, majd bemutatta a művészt.

 • A 5. biennálé díjazott alkotásai
 • Luiza Zan és Sárik Péter közös jazz koncertje
  Luiza Zan és Sárik Péter közös jazz koncertje

  Október 13-án, az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé díjátadó gálaműsorának keretében, Luiza Zan és Sárik Péter Duó jazz koncertjére kerül sor 18 órától, a Tamási Áron Színház nagytermében.

 • Közel 300 alkotás lesz látható
  Közel 300 alkotás lesz látható

  Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé, az előző évekhez híven, a grafika integráló szerepének bemutatását tűzte ki céljául. Az eseményt nagyfokú szakmai érdeklődés övezte, idén 58 országból, több mint 900 művésztől, közel 2300 alkotás érkezett.

 • Lengyel grafika Csíkszeredában
  Lengyel grafika Csíkszeredában

  A megközelítőleg harminc műalkotást bemutató kiállítás, a nagy tradíciókkal és meghatározó karakterrel rendelkező hagyományos lengyel grafika egy kis szegmensébe próbál betekintést nyújtani. A kiállítás megnyitójára 2018. október 17-én, 18 órától kerül sor a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

 • Siklodi Zsolt (1966–2017) emlékkiállítása
  Siklodi Zsolt (1966–2017) emlékkiállítása

  Kiállítással egybekötött könyvbemutatóra kerül sor 2018. október 12-én, 19 órától Siklodi Zsolt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékére a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Siklodi Zsolt kezdetben főleg grafikai megközelítéssel hozza létre „vizuális kísérleteit”, néha klasszikus eszközökkel (litográfia, kézi rajz, rézkarc), néha pedig az új technológiák adta lehetőségeket használva (plotterrajz, fénymásolás, gépi gravírozás ). Ezzel párhuzamosan más képzőművészeti műfajokban is kitérőket tesz kísérletező játékossággal.