A G6 zsűrijének tagjai

Prof. dr. Erőss István (HU)

Erőss István magyar képzőművész, az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanára. A Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakán szerzett diplomát, de más intézményekben is tanult, köztük a Bécsi Képzőművészeti Akadémián, a Hágai Királyi Művészeti Akadémián és a Marseille-i Képzőművészeti Egyetemen. 2009-ben doktori címet szerzett Természetművészet című disszertációjával.

Számos szakmai tanulmányúton vett részt távoli országokban: ötször járt Afrikában és több mint negyven alkalommal volt Ázsiában meghívott képzőművészként, kiállítóként, előadó tanárként és különböző művészeti táborok és szimpóziumok előadójaként vagy kurátoraként. Kiállító művész és a SZEGMENS elnevezésű nemzetközi cserekiállítás szervezője, amely napjainkig kétszer kilenc, Magyarországon és ázsiai országokban megtartott eseménysorozatot foglal magába. Különböző műfajokban dolgozik, készít metszeteket, installációkat és szobrokat is.

 

  

 

Sona Harutyunyan (AM)

Sona Harutyunyan művészettörténetet, valamint klasszikus és keresztény régészetet tanult Németországban, a freiburgi Albert Ludwig Egyetemen. Később a jereváni Modern Művészeti Alkotások Múzeumában dolgozott az Örmény Kulturális Minisztérium tanácsadójaként, valamint az Örmény Kulturális Minisztérium Kortárs Művészeti Osztályának vezetőjeként. 2012-ben Sona Harutyunyan Jerevánban (Örményországban) megalapította a KulturDialog Armenien elnevezésű egyesületet, amely a kortárs örmény művészet bemutatását szorgalmazza hazájában és külföldön egyaránt.

2017-ben a KulturDialog Armenien Egyesület keretén belül az ő kezdeményezésére indult útjára Örményországban az első Jereváni Nemzetközi Grafikai Biennálé, amelyet 2019-ben a második követte.


Dr. Alice Andreea Iliescu (RO)

Alice Andreea Iliescu dr. egyetemi docens, jelenleg a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem (RO) Grafika Tanszékén grafikai technikákat tanít az alapképzésben részt vevő diákoknak a Képregény Tanulmányi Program, valamint a mesterképzésben részt vevőknek a Képregény és Rajzfilm Tanulmányi Program keretén belül.

A kolozsvári egyetem alap, mesteri és doktori képzéseinek elvégzése után Franciaországban egy második mesteri képzést is elvégzett Képregény, szöveg, kép címmel az Angoulême-i École européenne supérieure de l’image-on (ÉESI). Majd kurátori képzésen vett részt Franciaországban a párizsi Musee et territoire, École du Louvre Nemzetközi Muzeológiai Szemináriumának keretében.

2007-től egyéni kiállításai mellett részt vesz belföldi és nemzetközi csoportos kiállításokon, konferenciákon, szimpóziumokon, workshopokon, tanulmányi és előadói utakon, szakírásokkal jelentkezik, amelyek mind szakmai, mind kulturális szempontból fejlődési lehetőséget nyújtanak. 2010-től kezdődően következetesen foglalkozik saját szakterületének kutatásával.Vécsi Nagy Zoltán (RO/HU)

1956-ban született, művészettörténész, a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) vezetője.
Szakterülete az 1945 és 1989 közötti romániai (erdélyi magyar) művészet. Szakkönyvek, monográfiák, katalógusok, lexikon szó- és szakcikkek, valamint kortárs művészeti kritikák szerzője. A Felezőidő – Erdélyi magyar művészet 1965 és 1975 között és a Szocrelatív – Erdélyi magyar művészet 1945 és 1965 között című kiállítások rendezője és számos monografikus és csoportos kiállítás kurátora.

A Székelyföldi Grafikai Biennále alapkiállításainak rendezője.


Ferencz S. Apor (RO/HU)

1975-ben született, képzőművész, tanulmányait a bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetemen végezte 2001-ben. Több szakmai szervezet tagja, többek között a Romániai Képzőművészek Szövetségének (UAP), a budapesti Caffart Képzőművészeti Egyesületnek és a MAMŰ Társaságnak (HU). Alapítója és szerkesztője a Fórumtizenöt nevű online képzőművészeti fórumnak, és aktív szervezője számos helyi kiállításnak és szakmai rendezvénynek. 2017-től a sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Grafikai Biennálé megbízott kurátora.

Műveiben főként személyes létének problémáira és környezetének társadalmi kérdéseire keresi a választ. Munkáiban gyakran tetten érhető az irónia-önirónia; és megjelenik az emlékezés témaköre is. Olykor személyes tárgyakból, családi fotókból készít kollázsokat, installációkat, és értelmezi újra alkotásait. Művészetében szerepet kapnak a talált és átépített tárgyak, valamint „provinciája” tárgyi kultúrájának egy-egy eleme is.
Kónya Ábel (HU)

Kónya Ábel képzőművész, kurátor, tervezőgrafikus 1975-ben született Debrecenben. 1994–1997 között dobtanár a debreceni Rocksuliban, a Garbo zenekar dobosa. 1998-tól 2003-ig a Krakkói Képzőművészeti Akadémia grafika szakán tanult. 2003–2005 között Németországban a Batuz Alapítványnál volt szakmai gyakorlaton. 2005-ben intermédia szakirányú diplomát szerzett a Krakkói Képzőművészeti Akadémián. 2006-tól tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE, grafika szekció) és a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének.

2006–2016 között a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium művésztanára, 2013-tól a MAOE területi választmányi tagja. 2016–2018 között a MODEM vezető kurátora, a Déri Múzeum – MODEM igazgatóhelyettese. 2019-től a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyetteseként a Miskolci Galéria tagintézmény vezetője.

Dr. Marcin Białas (PL)

Marcin Białas 1977-ben született Zawiercie városban (Lengyelország). A katowice-i Képzőművészeti Akadémia művészeti tanszékén tanult. 2004-ben Jan Szmatloch egyetemi tanár grafikai stúdiójában kitüntetéssel szerzett diplomát mélynyomás szakterületen. Az egyetem elvégzése után csatlakozott a tanszék tantestületéhez. 2011-ben művészetek doktora címet, majd 2019-ben egyetemi docens (dr. hab.) címet szerzett. Leginkább grafikával (mélynyomással) és rajzzal foglalkozik. 2003-tól aktívan részt vesz különböző, Lengyelországban és külföldön megrendezett grafikai szemléken és fesztiválokon.

Számos egyéni kiállítása volt Lengyelországban, Kanadában, Franciaországban, Írországban, Németországban, Romániában, Fehéroroszországban, és több mint kétezer csoportos kiállításon vett részt a következő országokban: Lengyelország, Franciaország, Dánia, Magyarország, India, Svájc, Románia, Csehország, Bulgária, Spanyolország, Görögország, Kanada, Tajvan, Olaszország, Törökország, Egyiptom, Litvánia, Makedónia, Kína, Japán, Thaiföld, Egyesült Államok, Korea, Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Spanyolország, stb.

Posted in Hírek, Uncategorized.