Játékok küzdőtere – a fiatal generáció hangja

2018. október 12-én került sor a lengyel grafikus, Kamil KOCUREK a Játékok küzdőtere című, egyéni kiállításának megnyitójára a sepsiszentgyörgyi Keresztes Házban. A jelenlévőket Magdalena Hanysz-Stefańska, a kiállítás kurátora köszöntötte, majd bemutatta a művészt.

Kamil Kocurek 1990-ben született Tychy helységben, Lengyelországban. Középiskolai tanulmányait Katowice-ben végezte 2010-ben. A Katowice-i Művészeti Akadémia Képzőművészeti Karán tanult. Az akadémia befejezése után a Gdansk-i Képzőművészeti Akadémia Grafika Karán kezdett el tanítani. Aktívan részt vesz művészeti eseményeken, grafikai szemléken Lengyelországban és külföldön is. Több egyéni és csoportos kiállítása volt látható, alkotásaival több mint 25 díjban részesült. 2016-ban a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa.

Magdalena megköszönte a szervezőknek a lehetőséget és a segítséget a kiállítás létrejöttéhez, háláját fejezte ki, hogy Sepsiszentgyörgyön lehetnek. Kamil Kocureket a nap hősének nevezi, elmondása szerint grafikája a fiatal generáció hangja. „A grafika összekapcsolja az embereket” – emelte ki a beszéde végén a kiállítás kurátora.

Kamil Kocurek a „Játékok küzdőtere” című egyéni kiállítása  2014 és 2018 közötti, mélynyomással készített alkotásokat mutat be, amelyek mindegyikében és a mögöttük lévő elképzelésben a művész személyes érdeklődése gyökerezik. „Felhívom a figyelmet a háború kegyetlenségeire, valamint arra, hogy folyamatosan elmossák a határokat a valódi és virtuális világ között. A modern világ a játékokra épül. Ezek a játékok átitatják életünk minden vetületét. A média most is állandóan jelen van ebben a szórakozásban, így tanúi lehetünk annak, hogy hogyan befolyásolja az információfolyamot és ezáltal hogyan alakítja a valóság alternatív szemléletét. A fegyveres konfliktusok és az erőszak alapvető híranyagot szolgáltatnak és minden oldalról”

A kiállítás 2018. november 9-ig látogatható a Keresztes házban (Gróf Mikó Imre utca, 9 szám), hétfő kivételével naponta 10:00-18:00 óra között.

A fényképeket Vargyasi Levente készítette.

Posted in Hírek, V. Grafikai Biennále, 2018.