Megnyílt az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé

Jing Liu nyerte el a fődíjat

2018. október 13-án a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban megnyílt az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállítása, a díjátadó gálaműsorra a Tamási Áron Színházban került sor, ahol a szervezők ismertették a biennálé díjazott művészeit és alkotásait. A fődíjat Jing Liu kínai képzőművész nyerte el a Mesterek című sorozatával.

A tárlatmegnyitón a közönséget Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszöntötte, majd kiemelte, hogy a rendezvény átlépte Székelyföld határait:

„Most érkezett igazán Európába a Székelyföldi Grafikai Biennálé. Felnőttünk egy európai grafikai biennálé szintjére”.

Ezt követően Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora értékelte a rendezvényt, miszerint az 58 országból származó több mint 900 alkotó által 2250 beküldött mű egyértelműen azt támasztja alá, a Székelyföldi Grafikai Biennálé világszinten számontartott szakmai eseménnyé, a régió egyik legfontosabb művészeti rendezvénnyé vált.

A minőség mellett az idei biennálé egyik legfontosabb pozitívumaként azt említhetjük, hogy az alkotók nagyszámban reagáltak a biennálé koncepciójában megfogalmazott felvetésre: a pixel alapú kép és a hagyományos grafika viszonyának összetett kérdéseire, milyen ponton és hogyan találkoznak a hagyományos és a digitális technikai megoldások, melyek azok a kölcsönhatások, amelyeket ezek az átfedések eredményeznek, illetve milyen aktuális szellemi tartalmat képviselnek” – hangsúlyozta Ferencz S. Apor.

A kiállítást Kányádi Iréne művészettörténész, a Partium Keresztény Egyetem adjunktusa nyitotta meg: „A beérkezett alkotások nagy száma nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is egyre inkább a színvonal emelkedéséhez vezet, így joggal mondhatjuk, hogy a Székelyföldi Grafikai Biennálé egyre magabiztosabban lépi át szülőföldje határait és emelkedik nemzetközi szintre” – fogalmazott.

A biennáléra beküldött alkotások, a hazai művészek alkotásai mellett, Magyarországról, Lengyelországból, Oroszországból, Szerbiából, Kínából, Indiából, Bangladesből, Ghánából, Nepálból, valamint Tajvanból és Vietnámból érkeztek. A szakmai zsűri az idei kiállításra 294 alkotást válogatott be, ennek egy része a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében tekinthető meg.

Díjátadó gálaműsor és a díjazottak

A 2000 eurós fődíjat, amelyet a Hargita Gyöngye ajánlott fel, a kínai Jing Liu nyerte el a Mesterek című sorozatával.

A Nagy Pálról elnevezett Maros megyei díjat Jakub Jaszewszki (Lengyelország) Xfirewall és Xerror című munkáival nyerte el. Maros megye üzenetét Novák Csaba Zoltán szenátor tolmácsolta: „Kultúra nélkül nincs élet, nincs működőképes társadalom. Ezért is érdemes az ilyen rendezvényekbe befektetni, mert ahol gazdag kultúra van, ott lesz jövő is” – fogalmazott.

A Nagy Imréről elnevezett Hargita megyei díjat Art Werger (Egyesült Államok) kapta Life Below című munkájáért. „A Székelyföldi Grafikai Biennálé azért is fontos számunkra, mert hozzájárulhat ahhoz, hogy Székelyföld hangsúlyosabbá váljon Európa kulturális térképén” – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a rendezvényen elhangzott beszéde során.

A Plugor Sándorról elnevezett, Kovászna megyei díjat pedig Samira Zamani (Németország) nyerte el Back In The Day című művével. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, megjegyezte, hogy az évtizedes szervezői munka gyümölcse beérni látszik, a szervezők minden erejüket bevetették, hogy Siklodi Zsolt kurátor korai és váratlan halála ne törje meg a folyamatot: „A közös székelyföldi gondolkodás eredménye a Székelyföldi Grafikai Biennálé. Kezdetektől hármas célunk volt: meghatározni önmagunkat a képzőművészet nyelvén, megismertetni a kortárs művészekkel Székelyföldet, mint a Kárpát-medence sajátos kulturális-művészeti színfoltját, és nem utolsósorban bemutatni itthon, melyek ma a grafikai törekvések a nagyvilágban” – hangsúlyozta a tanácselnök.

A három székelyföldi megye által felajánlott díjak értéke egyenként 1000 euró. A rendezvényen ugyanakkor jelen volt Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, és a következő szavakkal illette az eseményt: „Az a közösség, amelyik ma egy ilyen szintű nemzetközi rendezvényt letesz az asztalra, az a közösség él, létezik, fejlődik, gyarapodik. Nemcsak a román társadalom felé mutatjuk meg magunkat, hanem kilépünk Európába, a nagyvilágba. A Székelyföldi Grafikai Biennálé kulturális, közösségépítés és összefogás szempontjából is méltó módon tölti be a nagyköveti szerepet.”

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának 500 eurós díját Răzvan Anton (Románia) kapta Fading Study című művéért. Ugyanakkor a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által felajánlott díjat, a gyergyószárhegyi művésztelepen való részvételt, Lehoczki Liza (Magyarország) nyerte Rózsaszínben minden szebb 1, 2 és 3 című munkáival.

A Pulzus Művésztelep díját Mayer Éva (Magyarország) kapta Bevésődés 1 és 2 című munkáiért, a Zereda Művésztelep díját Krnács Ágota (Magyarország) nyerte el Ceredi jelenés 3, illetve A második jaj elmúlt című munkáiért. Az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének díját Ács Kinga-Noémi (Románia) kapta Hunyadi Square 2 című munkájáért.

A zsűri öt nívódíjat osztott ki, ezeket Łukasz Koniuszy (Lengyelország), Haruhiko Yoshinaga (Japán), Zoran Mishe (Bulgária), Liu Fu (Kína) és Haider Ali Jan (Pakisztán) grafikusok nyerték el. A budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem által felajánlott díjat Marcin Bialas (Lengyelország) tudhatja magáénak.

A biennálé szervezői, az előző évekhez híven, a grafikát a jazz zenével társították, így a díjátadó gálaműsor színvonalát idén Luiza Zan és Sárik Péter Duó jazzkoncertje színesítette.

Sepsiszentgyörgyön a nemzetközi zsűri által kiválogatott munkák az Erdélyi Művészeti Központban és a Székely Mikó Kollégiumban november 9-ig láthatóak. Decemberben a biennálé anyaga Csíkszeredában is kiállításra kerül.

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé fő támogatói a Bertis és a Hargita Gyöngye.

A fényképeket Vargyasi Levente készítette.

Posted in Hírek, V. Grafikai Biennále, 2018.