Siklodi Zsolt (1966–2017) emlékkiállításának megnyitója

Kiállítással egybekötött könyvbemutatóra került sor „Egy lezáratlan életmű dokumentumai” címmel október 12-én, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. A kiállítás Siklodi Zsoltnak, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának állít emléket.

Elsőként Ferencz S. Apor, a kiállítás kurátora köszöntötte a jelenlévőket és ismertette a könyv és a kiállítás születésének néhány mozzanatát: „Azt gondolom, hogy ebben az esetben a legnagyobb feladat a könyv szerkesztése és a kiállítás anyagának összeállítása során az volt, mikor szembesülni kellett azzal, hogy egy lezáratlan életmű dokumentumairól kell számot tenni. Valamint egy életmű keresztmetszetét oly módon mutatni be, hogy szerkezete túlzottan ne az érzelmi szálak mentén legyen meghatározva. Habár az anyag kezelése szigorúan szakmai szempontokat követett, a munka nem volt érzelmektől mentes.”

A kiállítás kurátora a könyv szerkesztéséről is beszámolt, ugyanakkor ismertette, hogy a három nyelven szerkesztett monográfia végén egy olyan önéletrajzi rész olvasható, amit Siklodi Zsolt saját maga írt, így kicsit sikerült személyesebb hangvételt megfogalmazni.

A következőkben Erőss István, grafikus, az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanára, és Siklodi Zsolt közeli barátja szólt a jelenlévőhöz: „Ahogy a kiállítást végignéztem, azon gondolkodtam, hogy mennyivel korábban meg kellett volna történnie, hogy teljes képet kapjunk a Zsolt munkásságáról.  És arra a következtetésre jutottam, hogy valószínű azért nem történt meg, mert amellett a rengeteg, szerteágazó szervezői munka mellett, amit ő végzett, nem maradt ideje a szakmai munkáinak a bemutatásásra. Itt látjuk ezt a kiállítást, és láthatjuk, hogy mennyire sokféle technikai megoldással kísérletezett, mennyire kísérletező volt a habitusa. Ennek megfelelően a szervezői tevékenységei is ennyire agilis, nyughatatlan, állandóan az új felé nyúló volt, így szimbiózisban volt ez a két tevékenység. Nem ismert megvalósíthatatlant. Az örök nyughattlanság éltette őt az utolsó napig és ez, ami kötelez minket.”

Végezetül Siklodi Zsolt munkáiból készült kiállítás anyagát Ungvári-Zrínyi Kata méltatta. A kiállítás 2018. november 2-ig látogatható a Lábas Házban.

A fényképeket Vargyasi Levente készítette.

Posted in Hírek, V. Grafikai Biennále, 2018.