Lezárult a II. Székelyföldi Grafikai Biennáléra való jelentkezés

2012. március 20-án lezárult a Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Székelyföldi Grafikai Biennáléra való jelentkezés. A szervezők eddig több mint 650 alkotást regisztráltak, de még mindig tart a beérkezett alkotások feldolgozása. A Székelyföldi Grafikai Biennáléra két pályázati kategóriában, hagyományos, illetve kísérleti grafikában lehetett benevezni pályamunkával. Az eddigi összesítések alapján úgy tűnik, hogy mind a két kategóriában nagy volt az érdeklődés: hagyományos grafikában több mint 150 személy jelentkezett alkotásával, míg a kísérleti grafikában több mint 120 személy.

Az érdeklődő képzőművészek az első fordulóra az alkotásról készült digitális reprodukciókat kellett beküldjék, melyek alapján a 2012. március 24-25-i hétvégén ülésező zsűri kiválasztja a továbbjutó alkotásokat: A kiválasztott alkotások eredetijét 2012. április 27-ig kell majd beküldeni a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központhoz.

A Székelyföldi Grafikai Biennálét azzal a céllal indították útnak két évvel ezelőtt a szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsának Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központja és Kovászna Megyei Művelődési Központja, hogy népszerűsítsék és támogassák a térség kortárs grafikai törekvéseit, és lehetőséget adjanak a kortárs grafikusművészeknek a nagyközönség előtt való bemutatkozásra. Az, hogy a második Biennále is ekkora érdeklődésnek örvend csak tovább erősíti azt a tényt, hogy a Grafikai Szemle egy hiánypótló rendezvény, amelyre nagy szükség van a térségben.

A Biennále fődíja 2.000 euró, a fődíj mellett Hargita, Kovászna és Maros megyék felajánlottak egy-egy 1.000 eurós különdíjat. A Biennále fővédnöke Kelemen Hunor, Románia kulturális és örökségvédelmi minisztere.

Bővebb információk a rendezvény honlapján, a www.grafikaiszemle.ro oldalon találhatóak.