S-a deschis ediția a 5-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc

VAR_4052 g5 grafikai biennale_vargyasi

La 13 octombrie 2018 la Centrul de Artă din Transilvania s-a deschis expoziția ediției a 5-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc. Gala de premiere a avut loc la Teatrul Tamási Áron unde organizatorii au prezentat artiștii premiați și operele premiate. Marele Premiu i-a fost decernat artistului chinez Jing Liu pentru seria lui de tablouri Maeștri.

Arena jocurilor – glasul tinerei generații

VAR_3752 g5 grafikai biennale_kucurek_vargyasi

La 12 octombrie 2018 a avut loc la Casa Keresztes din Sfântu-Gheorghe vernisajul expoziției individuale a graficianului polonez Kamil KOCUREK. Curatoarea expoziției, Magdalena Hanysz-Stefańska a urat bun venit celor prezenți la vernisaj, prezentându-l apoi pe artist.

Concert de Jazz cu Luiza Zan și Péter Sárik

g5-web-fb-01luiza

La 13 octombrie în cadrul Galei de Premiere al Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a 5-a, va avea loc concertul de muzică jazz al formației Luiza Zan și Péter Sárik-Duet începând cu ora 18 în sala mare a teatrului.

Vor fi expuse în jur de 300 de opere de artă

g5-web-fb-01m-ro

Ediția a 5-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc și-a propus anul acesta la fel ca și în anii precedenți să prezinte rolul de integrare al graficii în universul artistic. Evenimentul a stârnit mare interes în rândul artiștilor, anul acesta au sosit aproximativ 2300 de lucrări de la mai mult de 900 de artiști din 58 țări.

Grafică poloneză la Miercurea-Ciuc

g5-web-fb-01lengyel

Expoziția prezintă în jur de treizeci de opere de artă, oferindu-ne posibilitatea de a cunoaște un segment mic din grafica poloneză cu tradiții mari și personalități caracteristice. Vernisajul expoziției va avea loc la 17 octombrie 2018 la ora 18 la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita.

Expoziția memorială a artistului Zsolt Siklodi (1966–2017)

g5-web-fb-01zsolt

La 12 octombrie 2018 va avea loc o lansare de carte cu expoziție de la ora 19 în memoria lui Zsolt Siklodi, fostului curator al Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc la Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe.

Zsolt Siklodi creează primele sale ”experimente vizuale” prin abordare grafică, lucrând câteodată cu mijloace clasice (litografie, desen, gravuri), iar altădată folosind posibilitățile oferite de noile tehnologii (plotter, xerocopiere, gravură mecanică). Paralel cu acestea experimentează și în alte genuri de artă cu mult spirit de joacă.

Arena Jocurilor – Kamil KOCUREK

g5-web-fb-01kamil

Expoziția cu titlul „Arena jocurilor” prezintă opere create în perioada 2014 – 2018. Vor fi expuse seturi de imprimări prin tehnica tiparului adânc. Parte importantă a acestor imprimări constituie compozițiile prezentate ca un fel de poliptic într-un aranjament structurat și modular specific, care formează compoziții grafice multiplicate. Originea tuturor lucrărilor și concepția care stă la baza acestora provine din interesul personal al artistului.

Programul Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a 5-a

G5-img-02

Consiliul Județean Covasna, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Consiliul Județean Harghita, Asociația Centrul de Artă din Transilvania, Consiliul Județean Mureș și Centrul Cultural și de Artă Lăzarea vă invită la vernisajul și la evenimentele organizate în cadrul Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a 5-a.

Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc se bucură de o atenţie profesională din ce în ce mai mare

VAR_8150 G5 zsurizes_vargyasi

Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc, bazându-se pe o experienţă de zece ani, devine din ce în ce mai recunoscută. Acest fapt reiese din numărul şi valoarea artistică a lucrărilor trimise la cea de-a 5-a ediţie a Bienalei. În perioada de zece săptămâni în care se puteau trimite lucrări, 934 artişti au trimis un număr de 2249 lucrări, ceea ce înseamnă aproape dublul lucrărilor trimise la ediţia anterioară.

Lucrările selectate de juriu / 2018

VAR_8148 G5 zsurizes_vargyasi

În timpul perioadei de aplicare de zece săptămâni au fost trimise 2.249 lucrării de la un total de 934 de creatori, ceea ce este aproape de două ori mai mare decât ediției anterioară. Juriul profesional a selectat 294 de lucrări pentru materialul expozițional, care sunt următorii:

S-a prelungit perioada de înscriere la Bienala de Grafică

G5-4nap-ro

Artiștii plastici profesioniști și studenții la arte plastice au 4 zile în plus să se înscrie la Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a 5-a. Organizatorii vor aștepta reproducerile digitale a lucrărilor până 3 aprilie, miezul nopții (UTC+2) în loc de 30 martie.

Zsolt Siklodi / 1966–2017

G5 zsolt 03c

Cu plecarea neaşteptată, tragică a lui Zsolt Siklodi, mulţi dintre noi ‒ organizatori, artişti ‒ ne-am pus întrebarea presantă cum să continuăm. Acum, odată cu apropierea celei de-a 5-a ediţii a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc, începem să ne dăm seama, ce vid a rămas în urma sa.

Lansarea apelului de participare la Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediţia a 5-a

VAR_2931 grafikai biennale 5_sajtotajekoztato_vargyasi

Neașteptata şi tragica plecare a curatorului Siklodi Zsolt i-a confruntat pe organizatorii Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc cu problema unei dureroase şi necesare regândiri a acestui proiect. Siklodi Zsolt nu contenea să amintească că „Obiectivul Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc este să ofere o viziune asupra tendinţelor artistice din lumea graficii contemporane şi să integreze grafica autohtonă în circuitul internaţional.”

Anunț de participare, 2018

works 2016

Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a 5-a, Sfântu Gheorghe, 2018

Consiliile Județene Harghita, Mureș și Covasna, precum și Centrul de Cultură al Județului Covasna și Centrul Cultural și de Arte Lăzarea anunță concursul pentru participarea la cea de-a 5-a ediție a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc organizată în perioada 23 ianuarie – 20 decembrie 2018.