Arena jocurilor – glasul tinerei generații

VAR_3752 g5 grafikai biennale_kucurek_vargyasi

La 12 octombrie 2018 a avut loc la Casa Keresztes din Sfântu-Gheorghe vernisajul expoziției individuale a graficianului polonez Kamil KOCUREK. Curatoarea expoziției, Magdalena Hanysz-Stefańska a urat bun venit celor prezenți la vernisaj, prezentându-l apoi pe artist.

Kamil Kocurek s-a născut în anul 1990 în localitatea Tychy din Polonia. A terminat liceul la Katowice în anul 2010, după care a studiat la Facultatea de Arte Plastice a Academiei de Artă din Katowice. După terminarea studiilor a devenit lector la Facultatea de Grafică a Academiei de Arte Plastice din Gdansk. Participă activ la numeroase evenimente artistice și concursuri de grafică atât  în Polonia cât și în străinătate. A avut mai multe expoziții individuale și de grup, a primit mai mult de 25 de premii pentru operele sale de artă, iar în anul 2016 a primit Marele Premiu la Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a 4-a.

Magdalena le-a mulțumit organizatorilor posibilitatea și sprijinul oferit pentru realizarea expoziției, și-a exprimat recunoștința pentru faptul, că această expoziție a putut fi adusă la Sfântu Gheorghe. L-a numit pe Kamil Kocurek eroul zilei, căci grafica lui reprezintă glasul unei generații tinere. „Grafica leagă oamenii” – a subliniat curatoarea la sfârșitul discursului ei.

Expoziția individuală a lui Kamil Kocurek intitulată „Arena jocurilor” prezintă lucrări create între anii 2014 și 2018 cu tipar adânc. Fiecare dintre aceste opere și concepțiile care stau la baza lor își au rădăcinile în universul personal al artistului. „Îmi propun să atrag atenția asupra atrocităților comise în timp de război, asupra estompării permanente a hotarelor dintre lumea reală și cea virtuală. Lumea modernă este bazată pe jocuri. Aceste jocuri permează fiecare aspect al vieții noastre. Mass-media este încă parteneră în această distracție, astfel putem fi martorii manipulării permanente a informațiilor în vederea formării unei alternative a realității. Conflictele militare și violența constituie materialul de bază a acestei manipulări care ne înconjoară.”

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 9 noimebrie 2018 la Casa Keresztes (Strada Gróf Mikó Imre, Nr. 9), zilnic între orele 10:00-18:00, cu excepția zilei de luni.

Photo credit: Vargyasi Levente