Mai sunt doar 7 zile până la terminarea înscrierilor pentru ediția a II-a a Bienalei Internaționale de Grafică

Prima ediție a Bienalei a fost inițiată în 2010 de către organizatori, Consiliu Județean Harghita, Consiliul Județean Covasna, Centrul Cultural și de Arte Lăzarea și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna cu scopul de a promova și de a sprijini grafica contemporană și grafica din regiunea noastră, precum și de a oferi posibilitatea artiștilor plastici de a se prezenta în fața publicului larg. Faptul ca la prima ediție au fost trimise în total 693 lucrări de către 283 artiști plastici din 11 țări arată necesitatea unui astfel de eveniment artistic în regiune.

În 2012, urmând tradiția, cele două consilii județene împreună cu centrele culturale din județele Harghita și Covasna s-au ocupat din nou de organizarea Bienalei Internaționale de Grafică. Ediția a doua revine cu o serie de noutăți, dintre care cea mai importantă fiind ca in 2012 aplicațiile trebuie depuse online prin trimiterea reproducțiilor digitale ale lucrărilor. Bienala Internaționala de Grafică – Ediția a II-a are doua sectiuni principale: grafica tradițională și grafica experimentală. In categoria de grafică tradițională se poate aplica cu lucrări realizate prin tehnici tradiționale de imprimare, prin procedeul tiparului înalt, adânc și al celui plan (xilogravură, linogravură, aquaforte, aquatinta, mezzotinta, litografie, serigrafie, etc.). La categoria de grafică experimentală pot fi trimise creații grafice realizate prin cele mai noi soluții și tehnici de imprimare, cu caracter experimental/inovator (C-print, electrografica, fotolitografie etc.). Nu se admit desene, desen pastel, aquarela etc. Se admit doar lucrări realizate în ultimii 5 ani. La Bienală pot participa artiști plastici din România sau din străintate, precum și studenți de la universitățile de artă românești sau străine.

Înscrierile pentru faza preliminară se pot face prin completarea și trimiterea fișei de înscriere, precum și a pozelor digitale (extensie *.tiff sau *.jpg, rezoluție 300 dpi) ale max. trei lucrări/categorie până în data de 20 martie 2012, ora 12:00 la adresa de email grafikaiszemle@yahoo.com sau grafikaiszemle@grafikaiszemle.ro. Fișa de înscriere, precum și alte informatii utile pot fi găsite pe pagina web al Bienalei: www.grafikaiszemle.ro/ro.

Premiul cel mare al Bienalei este în valoare de 2.000 Euro, iar județele Harghita, Covasna și Mures oferă și ei câte un premiu în valoare de 1.000 Euro. Bienala este organizată sub patronajul Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor.

Posted in A II-a ediţie a bienalei, 2012.