Expoziția lui Marcin Bialas la Budapesta

La ediția a 5-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc artistul polonez a primit premiul Universității de Arte Frumoase din Budapesta.
În anul 2016 la inițiativa Facultății de Grafică al MKE (Universitatea de Arte Frumoase din Budapesta) cu sprijinul conducerii universității și cu aprobarea Senatului, cu ocazia Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc a fost fondat premiul MKE, care asigură posibilitatea organizării unei expoziții individuale în Aula universității pentru artistul premiat. La prima ocazie a avut loc expoziția premiatului ediției din anul 2017, Cristian Opriș, iar în acest an va fi organizat o expoziție din lucrările premiatului Marcin Bialas, un reprezentant extraordinar al graficii contemporane poloneze.

Marcin Bialas artistul polonez este cunoscut și recunoscut pe plan internațional. A absolvit cu onoruri Academia de Arte Frumoase din Katowice, iar de atunci este profesorul universității. Operele lui se caracterizează prin cunoașterea temeinică și aplicarea variată a procedeelor grafice tradiționale, mai ales a tehnicii de tipărire intaglio. În cursul creării lucrărilor sale grafice elaborate cu mare grijă, el se folosește pe deplin de posibilitățile tehnicii intaglio, care oferă o mulțime de nuanțe bogate și contraste puternice. O altă trăsătură a lucrărilor sale este reprezentarea extrem de complexă a motivelor arhitecturale. Construcțiile sale câteodată extrem de complexe, totodată create cu mare exactitate și precizie geometrică, sunt transparente și comprehensibile datorită metodei speciale folosite de artist în analizarea structurilor. În operele sale se dezvăluie falansterul deprimant al structurilor cu scări, al labirintelor și al secțiunilor spațiale, monumentalitatea, lumea aparte a tainelor ascunse ale spațiului și ale îndepărtării. (sursă text: MKE)

Vernisaj: 27. 02. 2020 la ora 18:00
Loc: Aula MKE
Expoziția va fi deschisă de: József Szurcsik, artist plastic distins cu premiul Munkácsy, lector universitar, șef de catedră

Expoziția poate fi vizitată până în data de 06.03.2020, luni−vineri între orele 10:00 − 18:00.

Posted in Uncategorized.