Expoziția memorială a artistului Zsolt Siklodi (1966–2017)

Documentele unei opere de viață neîncheiate
Expoziția memorială a artistului Zsolt Siklodi (1966–2017)

La 12 octombrie 2018 va avea loc o lansare de carte cu expoziție de la ora 19 în memoria lui  Zsolt Siklodi, fostului curator al Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc la Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe.

Zsolt Siklodi creează primele sale ”experimente vizuale” prin abordare grafică, lucrând câteodată cu mijloace clasice (litografie, desen, gravuri), iar altădată folosind posibilitățile oferite de noile tehnologii (plotter, xerocopiere, gravură mecanică). Paralel cu acestea experimentează și în alte genuri de artă cu mult spirit de joacă.

Zsolt Siklodi s-a născut în 1966 la Sovata, a fost elev la Târgu Mureș, apoi a studiat la Cluj la Universitatea de Arte și Design. După anii de facultate a debutat ca profesor la Liceul de Artă ”Palló Imre” din Odorheiu Secuiesc, apoi a devenit director artistic al Centrului Cultural și de Artă din Lăzarea și președintele Fundației de Arte Plastice Kusztos Endre din Sovata.

A fost curatorul și organizatorul Taberei de Artă KorkéP din Lăzarea și fondatorul revistei cu același nume. Creațiile lui au fost prezente la numeroase expoziții individuale și de grup în țară și în străinătate. A fost curatorul și membru de juriu al Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc până la moartea sa din 2017.

„Opera sa de viață și activitatea sa organizatoare cuprinzătoare constituie o unitate greu de înlocuit. Cu toate că putem sistematiza, prezenta sau prelucra opera de viață al lui Zsolt Siklodi – acesta este scopul nostru și cu această publicație – personalitatea lui briliantă, munca lui organizatoric mereu în mișcare, vitalitatea lui nu mai poate fi înlocuită de nimeni.” – scrie István Erőss, consultant al Bienalei, unul dintre autorii cărții.

Vernisajul va fi deschis de Kata Ungvári-Zrínyi. Cartea va fi prezentată de István Erőss și Apor Ferencz S., respectiv Kata Ungvári-Zrínyi. Expoziția poate fi vizitată până în 2 noiembrie 2018 în Casa cu Arcade.

Posted in A V-a ediţie a bienalei, 2018, Ştiri.