La Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a IV-a, s-au înscris artiști graficieni din 41 de țări

Sajtotaj G4_fotoHenning-03011b

Juriul format din șapte membri a selectat 312 de lucrări pentru etapa a doua a celei de-a IV-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc. Juriul a subliniat că materialul selectat corespunde așteptărilor și este o secțiune reprezentativă a graficii contemporane. Lista cu lucrările selectate și cu autorii acestora va fi publicată pe site-ul oficial al bienalei la data de 8 aprilie 2016, aceste lucrări trebuie trimise în original la organizatori până la data de 20 mai.

Bienala se maturizează.Au fost trimise în total 1238 de lucrări de către 507 artiști plastici din 41 de țări, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 40% față de ediția din 2014, când s-au înscris 314 de artiști cu 783 de lucrări din 32 de țări. Evaluarea s-a realizat exclusiv după criterii profesionale, lucrările au fost analizate în trei rânduri. În prima etapă am eliminat lucrările care nu au îndeplinit cerințele tehnice din apelul de participare, după care am discutat fiecare lucrare în parte, iar în final, juriul a votat pentru fiecare lucrare, dacă va fi selectată sau nu – a explicat procedura de selecție președintele juriului, artistul plastic Zsolt Siklódi, curatorul bienalei.

Juriul a fost format din șapte specialiști, componența lui reflectând originea participanților, deoarece atât în anul 2014, cât și în acest an, cele mai multe lucrări înscrise în concurs au provenit din România, Ungaria și Polonia: Dr. István Erőss, grafician, șeful Catedrei de Arte vizuale al Universității Eszterházy Károly din Eger, Dr. Kaja Renkas, grafician, profesor la Institutul de Arte al Universității Silezia din Katowice, Zsolt Siklódi, artist plastic grafician, curatorul bienalei, Dr. Béla Szepessy, grafician, directorul Institutului de Cultură Vizuală al Universității din Nyíregyháza, József Szurcsik pictor, prorector al Universității de Arte Plastice din Budapesta, Ungaria, Ovidiu Tarța, grafician, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, precum și Zoltán Vécsi Nagy, istoric de artă, directorul Centrului de Arte Plastice din Transilvania.

Avem de a face cu un material mult mai bun, comparativ cu edițiile precedente – a fost concluzia istoricului de artă Zoltán Vécsi Nagy. O întâlnire diverselor concepții culturale și estetice – asta înseamnă pentru mine bienala. Aceasta se reflectă și în varietatea materialului trimis pentru ediția actuală. Lucrările trimise din Asia diferă de cele din Europa. Se conturează profiluri marcante a şcolilor de grafică, poloneze, bulgărești, maghiare și autohtone. În lucrările din România se observă chiar și trăsăturile specifice ale diferitelor tradiţii în domeniul graficii – a mai adăugat Vécsi.

Luând în revistă  lucrările, trebuie remarcat, că Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc se ridică la standarde internaționale, se aseamănă din multe puncte de vedere cu Trienala de Grafică de la Cracovia – a accentuat graficianul Dr. Kaja Renkas, membrul polonez al juriului.

Graficianul Dr. István Erőss consideră că este un moment remarcabil în istoria artei faptul, că apelul de participare nu a permis nicio diferențiere între lucrări în baza tehnicilor folosite și, astfel, s-a putut evalua numai în funcție de conținutul artistic și nu după tehnicile și procedurile grafice utilizate. El a mai adăugat: Suntem martorii canonizării tehnicii digitale, în urmă cu 20–25 de ani nu s-a putut participa niciunde cu opere realizate cu tehnici digitale, după aceea s –au definit categorii distinse, iar acum ambele  au devenit de rang egal.

Organizatorii celei de-a IV-a ediție a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc sunt Consiliul Județean Covasna, Consiliul Județean Harghita, Centrul de Cultură al Județului Covasna și Centrul Cultural și de Arte – Lăzarea.