Mâine se vor anunța artiștii premiați în cadrul Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc

La gala de premiere a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc vor fi premiați 11 artiști din țară și străinătate. Evenimentul va avea loc pe 12 octombrie, începând de la ora 18 în sala mare a Teatrului „Tamási Áron”. În acest an pe lângă cele partu premii anunțate în apelul inițial juriul internațional a  acordat alte șapte premii oferite pe parcursul concursului de către Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, Universitatea Maghiară de Arte Plastice, Universitatea Eszterházy Károly, Tabăra de Creație din Lăzarea, Tabăra de Creație Zereda și Tabăra de Creație Pulzus.

Numărul artiștilor participanți la Bienală a crescut aproape la dublu față de ediția anterioară, iar renumele acesteia a traversat și oceane, astfel în premieră s-au înscris participanți din Statele Unite, Argentina, Mexico, Taiwan și Thailanda. Dintre mai mult de o mie două sute de lucrări primite vor fi expuse 250 începând cu 12 octombrie la Sfântu Gheorghe la Centrul de Artă din Transilvania și la Muzeul Național Secuiesc. Lucrările primite din 41 de țări din lume sunt expuse până la 13 noiembrie. Expoziția va fi deschisă de către curatorul Siklodi Zsolt, la eveniment va fi prezent și domnul consul Farkas Balázs, reprezentantul Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc.

În cadrul galei de decernare a premiilor va concerta și formația Jazzappella, din care face parte și Gáspár Csaba din Sfântu Gheorghe. Jazzappella este un proiect început în anul 2006 de Zoltán András, cunoscut publicului larg mai ales ca solist al grupului Sarmalele Reci, dar și compozitor și instrumentist. În 2015, Jazzappella începe într-o nouă formulă, pregătind material pentru înregistrarea unui album și pentru un turneu național și european.

Vernisajul  Întinde cearșaful al artistului plastic Szőke Erika, câștigătoarea marelui premiu al ediției precedente, va avea loc în Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA, la data de 11 octombrie, ora 19. Expoziția va fi deschisă de istoricul de artă, Csanda Máté. Șirul de evenimente conexe va fi încheiat cu vernisajul expoziției artistului plastic Ioan Horvath Bugnariu, la Casa cu Arcade, la data de 13 octombrie, de la ora 18. Expoziția va fi deschisă de istoricul de artă, Németh Júlia.

Erika  Szőke – laureată a premiului principal al ediției din 2014 a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc – este absolventă a Facultății de Arte Plastice și Pedagogia Artei de la Universitatea Filosofică Constantin din Nitra/Slovacia, trăiește și creează la Veľký Kýr în Slovacia. Tânăra artistă este cunoscută în primul rând ca fotograf, utilizează și combină cele mai variate tehnici analogice și digitale, bazându-se adesea pe procedee experimentative, dezvoltate de ea, aflate la granița fotografiei și graficii, creând adesea obiecte și instalații pe bază fotografică. Tema centrală, cea mai accentuată a operelor sale este memoria – gramatica adesea ascunsă și adânc întipărită în minte a memoriei individuale și colective, interdependența și dinamica memoriei și a uitării, cercetarea și problematizarea continuă a posibilității de reprezentare a fragmentelor vizuale captate de memorie. Lucrările sale se organizează în unități tematice mai ample în jurul motivului familiei, aceste lucrări – cu o forță metaforică deosebită – și de inspirație foarte personală – sunt de regulă cadre „revelabile”, cioburi de imagine și experiențe despre memoria generațiilor, cotidianul microcosmosului familial, povestesc cu o simbolistică sensibilă și adesea cu umor fin despre transmiterea tiparelor de acțiune de la o generație la alta.

Graficianul Ioan Horvath Bugnariu a condus mulți ani la rând facultatea de grafică al Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca, astfel a devenit mentorul mai multor generații de graficieni din Secuime. Din începuturi este susținătorul devotat al Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, iar în anul 2012 lucrarea sa cu titlul Cola 4 a obținut premiul Nagy Pál al Bienalei. În aproape 45 de ani de carieră a avut 23 de expoziții personale în țară și străinătate. A participat la 19 expoziții care prezentau artiști din România publicului din Europa și Statele Unite. A realizat peste 300 de coperte pentru numeroase edituri din România și au fost publicate 14 volume ilustrate de către artist. Expoziția sa personală compusă din litografii constituie unul dintre evenimentele conexe ale cele de-a patra ediții a Bienalei.