S-a deschis ediția a 5-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc

VAR_4052 g5 grafikai biennale_vargyasi

Artistul plastic chinez Jing Liu a primit Marele Premiu al bienalei

La 13 octombrie 2018 la Centrul de Artă din Transilvania s-a deschis expoziția ediției a 5-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc. Gala de premiere a avut loc la Teatrul Tamási Áron unde organizatorii au prezentat artiștii premiați și operele premiate. Marele Premiu i-a fost decernat artistului chinez Jing Liu pentru seria lui de tablouri Maeștri.

La vernisajul expoziției Zoltán Vécsi Nagy, directorul Centrului de Artă din Transilvania a urat bun venit oaspeților, subliniând, că acest eveniment a depășit deja hotarele Ținutului Secuiesc:

„Acum a ajuns cu adevărat în Europa Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc. Ne-am ridicat la nivelul unei bienale de rang european”.

În continuare curatorul bienalei, Apor Ferencz S. a vorbit despre semnificația evenimentului, menționând, că cele 2250 de lucrări trimise în concurs, provenind din 58 de țări, de la peste 900 de artiști confirmă cu certitudine, că Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc a devenit un eveniment artistic apreciat la nivel mondial și în același timp unul dintre evenimentele artistice cele mai însemnate ale acestei regiuni.

Cel mai pozitiv aspect al bienalei din acest an, pe lângă calitatea evidentă a lucrărilor prezentate, este, că artiștii au răspuns în număr mare la problematica formulată în concepția bienalei: ne referim aici la întrebările complexe legate de relația dintre imaginea bazată pe pixeli și grafica tradițională, unde și cum se întâlnesc soluțiile technice tradiționale și digitale, care sunt acele interacțiuni care rezultă din aceste suprapuneri, respectiv ce fel de conținuturi intelectuale le reprezintă.” – a accentuat Apor Ferencz S..

Expoziția a fost vernisată de istoricul de artă Iréne Kányádi, lector adjunct la Universitatea Creștină Partium din Oradea: „Numărul mare al operelor trimise în concurs contribuie din ce în ce mai mult și la creșterea nivelului evenimentului, astfel putem declara cu siguranță, că Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc se extinde peste granițele patriei tot mai mult și se ridică la nivel internațional.”– a precizat ea.

Operele de artă trimise la bienală au sosit din numeroase țări. Pe lângă artiștii din țară s-au prezentat între alții artiști din Ungaria, Polonia, Rusia, Serbia, China, India, Bangladesh, Ghana, Nepal, Taivan, Vietnam dar și din multe alte țări din lume. Juriul a ales 294 de lucrări pentru expoziție, o parte dintre acestea pot fi văzute în Centrul Artistic Transilvănean și în sala de conferință a Colegiului Székely Mikó.

Gala de premiere și artiștii premiați

Marele Premiu în valoare de 2000 de euro, oferit de Perla Harghitei, i-a revenit artistului chinez Jing Liu cu seria de lucrări intitulată Maeștri.

Premiul județului Mureș numit după artistul Pál Nagy i-a fost decernat artistului Jakub Jaszewszki (Polonia) pentru lucrările Xfirewall și Xeroare. Mesajul județului Mureș a fost transmis de senatorul Zoltán Csaba Novák: „Fără cultură nu există viață, nu există societate viabilă. De aceea merită să investim în asemenea evenimente, căci unde cultura este bogată, acolo există și un viitor.” – a spus el.

Premiul județului Harghita numit după artistul Imre Nagy i-a fost oferit artistului Art Werger (Statele Unite) pentru lucrarea Viața dedesubt. „Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc este un eveniment important pentru noi, pentru că poate contribui la o prezență mai accentuată a acestui regiuni pe harta culturală a Europei.” – a subliniat Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, în discursul său rostit la acest eveniment.

Premiul județului Covasna numit după artistul Sándor Plugor a fost câștigat  de Samira Zamani (Germania) pentru lucrarea sa În vremea aceea. Sándor Tamás, președintele Consiliului Județean Covasna, a precizat, că munca de mai multe decenii a organizatorilor bienalei a dat roade, organizatorii au făcut totul ca moartea prematură și neașteptată a fostului curator al bienalei Zsolt Siklodi să nu întrerupă procesul de organizare: „Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc este rezultatul gândirii comune din această regiune. Încă de la început am avut trei obiective: să ne definim prin limbajul artei plastice, să facem cunoscut Ținutul Secuiesc în rândul artiștilor contemporani, căci această regiune reprezintă o culoare interesantă pe paleta culturală și artistică a Bazinului Carpatic, și nu în ultimul rând să prezentăm aici, acasă care sunt astăzi tendințele artistice contemporane din lume.” – a subliniat președintele consiliului județean în discursul său.

Valoarea premiilor oferite de cele trei județe din Ținutul Secuiesc este  1000 de euro fiecare. La eveniment a participat și Csilla Hegedűs, vicepreședintele executiv al UDMR responsabilă de cultură, care s-a exprimat astfel vorbind despre eveniment: „O comunitate care este în stare să realizeze un eveniment internațional de o asemenea anvergură, trăiește, se dezvoltă și prosperează. Ne prezentăm nu numai în fața societății române, ci ieșim în Europa și în întreaga lume. Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc împlinește un rol de ambasador cultural, dezvoltând spiritul comunitar, promovând sentimentul unității.

Premiul Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc în valoare de 500 de euro i-a fost decernat lui Răzvan Anton (România) pentru lucrarea intitulată Studiu estompat. În același timp premiul Centrului Cultural și de Artă din Lăzarea și participarea în tabăra de  creație din Lăzarea i-a fost oferită artistei Liza Lehoczki (Ungaria) pentru lucrările Totul e mai frumos în roz 1, 2 și 3.

Premiul Taberei de Creație Pulzus i-a revenit artistei Éva Mayer (Ungaria) pentru lucrările  Întipărire 1 și 2, premiul Taberei de Creație Zereda în valoare de 500 de euro i-a revenit lui Ágota Krnács (Ungaria) pentru lucrările Apariție la Cered 3, respectiv Al doilea ”vai” a trecut. Premiul Institutului de Arte Vizuale din cadrul Universității Eszterházy Károly din Eger a fost câștigată de Kinga-Noémi Ács (Románia) pentru lucrarea Piața Hunyadi 2.

Juriul a decernat cinci Premii Nivo artiștilor Łukasz Koniuszy (Polonia), Haruhiko Yoshinaga (Japonia), Zoran Mishe (Bulgaria), Liu Fu (China) și Haider Ali Jan (Pakistan). Premiul oferit de Universitatea de Arte din Budapesta i-a revenit graficianului Marcin Bialas (Polonia).

Organizatorii bienalei au asociat arta grafică cu muzica de jazz ca și anii precedenți, astfel programul galei de premiere a oferit și un concert de jazz al Duoului Luiza Zan és Péter Sárik.

Lucrările alese de juriul internațional pot fi vizitate la Sfântu Gheorghe la Centrul de Artă din Transilvania și la Colegiul Székely Mikó până la 9 noiembrie. În decembrie va fi expus o parte din materialul expoziției și la Miercurea-Ciuc.

Principalii sponsori ai ediției a 5-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc sunt Fondul Cultural Național din Ungaria, firmele Bertis și Perla Harghitei.

Photo credit: Vargyasi Levente