Sinopsis / 2014

Dirijându-ne neobservat, dar foarte eficient gândirea, percepţia şi obiceiurile, universul nostru este acoperit aproape în totalitate de sistemul creat al semnelor vizuale. Trăim într-o lume dominată de imagini, fapt de care nu se mai poate să nu se ţină seama. În special creatorii care activează, gândesc în domeniul artelor plastice.

Acest caracter determinant al imaginii, schimbările funcţiei ei sociale pot fi reflectate îndeosebi de grafica multiplicativă, în cazul căreia transformările specifice ale genurilor, care se influenţează reciproc, sunt poate cel mai pronunţat perceptibile. Imaginea virtuală a schimbat rolul graficii multiplicabile, deşi imaginea imprimată, asociată cu caracterul material al operei de artă, nu şi-a pierdut din importanţă. În lumea revoluţiei vizuale nu mai are nici grafica frontiere, astăzi artistul poate să aleagă liber suportul imaginii generate de noile medii. Însă imaginea virtuală, când este imprimată, se poate întoarce la realitatea tradiţională, legată de materialitate, astfel devine şi imaginea digitalizată un mijloc al graficii multiplicabile.

Obiectivul Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc este să alăture localul şi universalul şi prin aceasta să caute, să determine locul tendinţelor artistice care se nasc în regiune, dar şi în alte părţi ale lumii, în cadrul trendurilor globale, atât în privinţa graficii tradiţionale, cât şi a graficii experimentale. Doreşte să realizeze acestea prin respectarea maximală a libertăţii fără stereotipuri a artiştilor în ceea ce priveşte alegerea mijloacelor, tehnicilor şi a suporturilor limbajului vizual.

Posted in A III-a ediţie a bienalei, 2014.