Vernisajul expoziției memoriale a artistului Zsolt Siklodi (1966–2017)

VAR_3796 g5 grafikai biennale_siklodi zsolt_vargyasi

La 12 octombrie de la ora 19 a avut loc expoziția și lansarea cărții intitulate „Documentele unei opere de viață neterminate”  la Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe. Expoziția comemorează arta fostului curator al Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, Zsolt Siklodi.

Apor Ferencz S., unul dintre editorii cărții și curatorul expoziției a urat bun venit celor care au venit la eveniment și a prezentat câteva momente ale realizării cărții și ale expoziției. „Consider, că cea mai grea sarcină în cursul editării cărții și a organizării expoziției a fost, când ne-am dat  seama, că vom evoca documentele unei opere de viață neterminate. A fost și mai greu să prezentăm momentele reprezentative ale acestei opere de viață, fără a le defini prea mult prin prisma sentimentelor noastre. Totuși, cu toate că l-am tratat materialul după criterii strict profesionale, munca noastră nu a fost lipsită de sentimente.”

Curatorul expoziției a vorbit și despre editarea cărții, menționând, că la sfârșitul monografiei scrise în trei limbi există și un pasaj autobiografic mai personal, care a fost scris chiar de Zsolt Siklodi.

În continuare István Erőss, lectorul Institutului de Arte Vizuale al Universității de Arte Plastice din Eger, prieten apropiat al artistului Zsolt Siklodi a luat cuvântul: „În timp ce parcurgeam lucrările expuse aici, tot mă gândeam că ar fi trebuit să avem o imagine de ansamblu despre activitatea lui Zsolt Siklodi mult mai devreme. Apoi am ajuns la concluzia că acest lucru nu s-a realizat, pentru că el pe lângă activitatea lui de organizare artistică atât de versatilă nici nu a avut timp să prezinte publicului propria lui activitate profesională. Uitându-ne la lucrările lui prezentate în această expoziție, putem vedea, cât de diverse au fost tehnicile cu care a lucrat. A fost un adevărat experimentator. Tot așa și în activitatea lui de organizare în domeniul artistic el a fost foarte agil, mereu deschis spre nou, neobosit. Astfel cele două activități, creația și activitatea de organizare au fost mereu  în simbioză. Pentru el nimic nu era imposibil. A trăit cu această nesăbuință până în ultima clipă și această atitudine a lui ne obligă.”

La sfârșit Kata Ungvári-Zrínyi, autoare a cărții a lăudat materialul expoziției memoriale a artistului Zsolt Siklodi . Expoziția poate fi vizitată până la 2 noiembrie 2018.

Photo credit: Vargyasi Levente