Vor fi expuse în jur de 300 de opere de artă

Vor fi expuse în jur de 300 de opere de artă la cea de-a 5-a ediție a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc

Ediția a 5-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc și-a propus anul acesta la fel ca și în anii precedenți să prezinte rolul de integrare al graficii în universul artistic. Evenimentul a stârnit mare interes în rândul artiștilor, anul acesta au sosit aproximativ 2300 de lucrări de la mai mult de 900 de artiști din 58 țări.

„Numărul mare al artiștilor participanți și al operelor de artă prezente în concurs, confirmă definitiv că bienala a ajuns într-o fază în care putem declara cu siguranță că în cursul anilor a devenit un eveniment profesional cunoscut și apreciat pretutindeni în lume. Nu există nicio îndoială că bienala este acum unul dintre cele mai importante evenimente artistice din regiune, iar prezența ei este justificată în mod incontestabil.” –  spune Apor Ferencz S., curatorul bienalei.

Conceptul bienalei din acest an se concentrează pe prezentarea interacțiunilor dintre tehnicile digitale și cele tradiționale, punând întrebarea, care este acel moment când imaginea bazată pe pixeli se întâlnește cu grafica tradițională, ce fel de forme de prezentare rezultă din aceste suprapuneri, respectiv care sunt acele conținuturi intelectuale pe care aceste suprapuneri le generează.

Numărul mare al creațiilor trimise în concurs a avut un impact pozitiv asupra calității profesionale a materialului bienalei. În acest material foarte divers în toate privințele, prin tehnicile tradiționale și experimentale, prin cele individuale și cele digitale se manifestă numeroase puncte de vedere, atitudini și stiluri, ca reacție la problematica formulată în conceptul bienalei.

Expoziția organizată din cele 294 de creații alese de către juriu va fi deschisă la Centrul de Artă din Transilvania la Sfântu Gheorghe, la data de 13 octombrie 2018, de la ora 17. În centrul de conferință al Colegiului „Székely Mikó”  vor fi expuse alte opere de artă, care fac parte de asemenea din materialul expoziției. Gala de premiere va începe la ora 18, la Teatrul „Tamási Áron”.

Tot în cadrul acestui eveniment, la data de 12 octombrie la Casa cu Arcade va avea loc expoziția fostului curator al bienalei, Siklodi Zsolt, respectiv la MAGMAtemp Casa „Keresztes” (str. Gróf Mikó Imre, Nr. 9) va fi deschisă expoziția artistului Kamil Kocurek, câștigătorul marelui premiu al bienalei din 2016.

Juriul bienalei a fost compus din istorici de artă și artiști plastici renumiți pe plan internațional: dr. Cristian Aurel Opriș, grafician, profesor la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca (RO), dr. István Erőss, grafician, profesor la Institutul de Arte Vizuale al Universității Eszterházy Károly din Eger (HU), Liu Chun-Lan, istoric de artă,  profesor la Universtitatea de Artă Taivan (TW), dr. Anca Boeriu, grafician, profesor la Universitatea Națională de Arte București (RO), Zoltán Vécsi Nagy, istoric de artă, directorul Centrului de Artă Transilvănean EMŰK (RO), Ábel Kónya, artist plastic, curatorul Modem din Debrecen (HU) și Apor Ferencz S. artist plastic, curatorul bienalei (RO).

Juriul decernează patru premii între artiștii care au prezentat cele mai valoroase creații: Marele Premiu al bienalei este în valoare de 2000 euro, respectiv  există trei premii în valoare de 1000 euro, Premiul „Nagy Imre”, Premiul „Plugor Sándor” și Premiul „Nagy Pál.”

Creațiile alese de către juriu vor fi expuse și la Miercurea Ciuc în luna decembrie.

Sponsorii principali ai evenimentului sunt Bertis și Perla Harghitei.

Posted in A V-a ediţie a bienalei, 2018, Ştiri.